top of page

Mladí reportéri pre životné prostredie 2020

Žiaci zo Súkromnej základnej školy v Novej Dubnici sú už dlhodobo zapojení do projektu s názvom Mladí reportéri pre životné prostredie. Ide o celosvetový program, do ktorého je zapojených zhruba 40 krajín. Žiaci sa vďaka programu vzdelávajú v oblasti ekológie a žurnalistiky. Pri práci v programe sa snažia zorientovať taktiež v komunikácii s úradmi a s odborníkmi.

Mladí reportéri aj súťažia: tvoria fotografie, články či videá, ktoré sú hodnotené najskôr na národnej úrovni, a ak sú ocenené, postupujú do celosvetového kola. Práve žiaci zo Súkromnej základnej školy sú už niekoľko násobnými "majstrami sveta" v tejto súťaži. ich prácu ocenila minulý rok aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si víťazov z celosvetového kola pozvala do Prezidentského paláca v Bratislave a poďakovala im za úspešnú reprezentáciu.

Tento rok sa tri reportérke tímy z Novej Dubnice snažili znovu vytvoriť práce, ktoré by mali upozorniť na ekologické problémy okolo nás. Na svojich súťažných príspevkoch pracovali niekoľko týždňov, posúďte teda sami ako sa im to podarilo.

Radka Lamačková a Mirka Mrišová, žiačky 7. triedy pred dvoma rokmi vyhrali celosvetové kolo so svojou fotografiou. Tá mala poukázať na problém s vysokými a ťažkými kontajnermi na odpad, ktoré neotvoria deti či starší ľudia. Tento rok sa rozhodli súťažiť v sekcii článok, v ktorom sa zamysleli nad akútnym problémom súvisiaci s korona vírusom. A tým sú obaly na jedlo, ktorých spotreba sa kvôli zatvoreným reštauračným prevádzkam zvýšila až skoro o 1000%. Pritom, stačí tak málo. Prečítajte si ich článok (posielam v prílohe aj ako jpeg obrázky, aj ako wordový dokument)

Radka Lamačková však do národného kola prihlásila v súvislosti s touto témou aj fotografiou. V jej popise sa snaží ľudí prinútiť, aby polystyrénové obaly na jedlo po použití umyli. Iba vtedy sa dajú vytriediť a recyklovať. Posúďte sami:

V kategórii fotografia súťažia z Novej Dubnice aj dve nové reportérky, žiačky 6. triedy. Sofia Sláviková a Michela Danišová našli zaujímavý úkaz. V máji totiž v Novej Dubnici poletoval sneh. Bol však iný - umelý. Pochádzal z polystyrénov, ktorými zatepľujú svoje bytovky na novodubnických sídliskách stavebné firmy. Fotku si môžete pozrieť tu:

Reportérky na túto tému vytvorili aj trojminútové video (podľa podmienok súťaže, nemôže video presiahnuť 3 minúty). Video taktiež súťaží spolu s ostatnými prácami.


Snáď najviac oceňovanými reportérmi v tejto súťaži je dvojich chlapcov: ôsmak Jakub Benčo a siedmak Peter Vavrinec. V súťaži majú za sebou už dve celosvetové prvenstvá získané dva roky po sebe. Tohtoročné natáčanie im skomplikovala pandémia, rovnako ako všetkým ostatným. Ale video nakoniec úspešne dotiahli do konca a súťažia aj tento rok. Počas prechádzok po meste si dvojica reportérov všimla, že v meste nie sú pouličné koše na triedený odpad. A podľa toho aj vyzerá obsah zberných nádob, v ktorých je zmes kovu, plastu a klasického zmesového odpadu. Počas výroby reportáže zistili, že umiestniť na ulice koše na triedený odpad, však nie je jednoduchá a hlavne lacná záležitosť. Pozrite si ich video tu:

Mladým reportérom pre životné prostredie držíme aj tento rok palce a veríme, že ich práce budú reprezentovať nielen na národnej úrovni, ale znovu aj na celosvetovej.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page