top of page

Prechod Merkúra cez Slnečný disk

V pondelok 11. 11. 2019 nastal zaujímavý a nie veľmi častý úkaz. Popred Slnečný disk prechádzala planéta Merkúr. Keďže sa jedná o zriedkavý úkaz (najbližšie nastane 13.11.2032, potom 7.11.2039 a najbližší májový prechod nastane až 7.5.2049), rozhodli sa naši hvezdári z Amavet klubu č. 966 – Pöllö v spolupráci s astronomickým krúžkom na Spojenej škole sv. Jána Bosca v Novej Dubnici túto príležitosť nepremeškať a v prípade priaznivého počasia prechod pozorovať.

Keďže uhlový priemer Merkúra bol len asi 1/180 priemeru Slnka, voľným okom sa prechod planéty popred Slnečný disk pozorovať nedal. K pozorovaniu sme využili klubový ďalekohľad (Newton 150/750) so Slnečným filtrom. Z nášho územia bola pozorovateľná len prvá časť tohto úkazu v čase od 13:35 až pokiaľ Slnko nezapadlo. Pre Novú Dubnicu bol tento čas ešte skrátený mrakom, ktorý sa po 14:00 objavil a znepríjemňoval mladým astronómom zážitok z nevšedného úkazu. V jesennom chlade si pozorovatelia krátili čakanie na zlepšenie oblačnosti sledovaním pozemných cieľov.

POZOR!

K pozorovaniu Slnka je vždy potrebné používať spoľahlivé a nepoškodené slnečné filtre, aby nedošlo k poškodeniu zraku. Poškodenie oka nastáva prakticky okamžite pri pozretí sa do ďalekohľadu bez použitia Slnečného filtra a toto poškodenie je trvalé - neliečiteľné!

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page