top of page

LATA 2019 – S batohom za padajúcimi hviezdami

Kolektív hvezdárov, pôsobiacich v našom AMAVET klube č.966 - Pöllö, zorganizoval uprostred prázdnin už 2. ročník astrostretka LATA 2019. Účastníci vedia, že pod týmto názvom sa ukrýva celonočné pozorovanie hviezdnej oblohy Strážovských vrchov počas "Letnej Astronomicko-Turistickej Akcie".

Cieľom týchto prázdninových stretnutí je využiť teplé letné noci na astronomické pozorovania a v spoločnosti ľudí s rovnakými záujmami sa nadýchať čerstvého vzduchu v prírode. Mimo miest býva menší vplyv svetelného znečistenia, takže pri hľadaní tmavej oblohy sa turistika a astronómia vhodne dopĺňajú.

Rok 2019 nežičí Perzeidám tak, ako tomu bolo v roku 2018, kedy boli podmienky na sledovanie tohoto roja výnimočne priaznivé. Aj preto sa tohtoročná LATA uskutočnila už koncom júla a plánovala sa venovať najmä sledovaniu maxima južných δ Akvaríd a α Kaprikorníd. Samozrejme, tak ako pri prvom ročníku, v pláne bolo v danej lokalite odpozorovať všetko zaujímavé, čo v tom čase letná obloha ponúkne - a možno i nejakú tú Perzeidu zo stúpajúcej vetvy aktivity tohoto roja. No a ako to nakoniec dopadlo?


Účastníci sa stretli 30. 7. o 13:00 pred Súkromnou základnou školou v Novej Dubnici. Plánovali sa peši presunúť až na miesto pozorovania, k lyžiarskemu stredisku Homôlka. Tento plán však pokazilo počasie - po letnej búrke zmenili trasu a od Kamenných vrát zostúpili okolo leteckého pamätníka do Trenčianskych Teplíc. Po prehliadke parku a skontrolovaní kvality kúpeľných oplátok (sú stále dobré :-)) nasadli na autobus, ktorím sa odviezli do Dolnej Poruby. Po krátkom občerstvení pokračovali turisti po žltej značke ku chate Homôlka, kam dorazili krátko po 18:15. Tu bol zriadený "základný tábor", kam dorazili aj účastníci - neturisti, ktorí zabezpečili dovoz techniky (refraktor 70/700 a reflektor 82/300). Čo sa však úplne zabezpečiť nepodarilo, bolo počasie. Našťastie po druhej prehánke sa obloha vyčistila a k slovu sa dostalo aj pozorovanie - hviezd, planét, satelitov, lietadiel, ISS, meteorov, Mliečnej dráhy, DSO,... Najaktívnejší školopovinný účastník (Dominik Kotešovec) bol nakoniec odmenený mliečnou čokoládou Orion - aby tá odmena bola aspoň trocha tématická ;-)


Na druhý deň, 31. 7., sa turisticky orientovaní účastníci posilnili kapustnicou z bufetu a vydali sa na 15 km dlhú púť po modrej značke okolo chaty Baske do Omšenia. Autobusom sa prepravili z Omšenia do Trenčianskej Teplej, odkiaľ absolvovali posledný turistický úsek okolo kameňolomu nazad na Novú Dubnicu, kde bola akcia ukončená. O rok dovidenia! :-)


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page