top of page

Festival 4 živlov 2019

Členovia klubu Amavet č. 966 – Pöllö v Novej Dubnici sa zúčastnili dňa 7.6.2019 druhého ročníka Festivalu štyroch živlov v Bratislave. Tento festival je určený pre žiakov základných škôl a jeho cieľom je vytvoriť pre účastníkov priestor, na ktorom by mohli prezentovať svoje vedátorské projekty z rôznych oblastí. Najčastejšie sú to projekty zamerané na prírodu, vedu, techniku a ochranu životného prostredia.

Svoje projekty, spracované na kartónových paneloch, prezentovali účastníci festivalu pred hodnotiacou komisiou. Takáto prezentácia umožňuje posúdiť vedomosti, kreativitu a celkové vystupovanie žiaka v relatívnom krátkom čase.

Z nášho klubu sa prehliadky projektov zúčastnilo osem členov so štyrmi projektami:

- Sebastián Herdel, žiak spojenej školy sv. Jána Bosca, predviedol vertikálnu veternú elektráreň vytlačenú 3d technológiou, kde dokázal vyrobiť jednosmerný prúd pomocou napevno osadenej vrtule živlom vetra.

- Marco Petrovský a Pavol Šimák, žiaci Súkromnej ZŠ, prezentovali prácu „Horí, horí, všetko horí“, v ktorej sa zaoberali horľavosťou rôznych, za bežných podmienok nehorľavých, látok a priblížili v nej i niekoľko zaujímavých experimentov,

- Adam Šagát, Kamil Horník a Tomáš Cyprian, taktiež žiaci Súkromnej ZŠ, prezentovali projekt „Turbína v odkvapovej rúre“, kde si pomocou 3D tlačiarne vytlačili turbínu, ktorú umiestnili do odkvapovej rúry aby vyrábala elektrickú energiu počas dažďa,

- Matej Gyurkovský a Adam Porubčan, navštevujúci tú istú ZŠ, v práci „Parabola ako ohrievač“ pomocou starej paraboly vyrobili zariadenie na opekanie špekáčika.

Účasť na takomto podujatí posúva žiakov v rozvoji svojich schopností a zručností, často i v oblastiach nad rámec povinného vzdelávania a je zároveň motivačným nástrojom ďalšieho smerovania v procese vzdelávania a ich neskoršieho uplatnenia na trhu práce. Významnosť tohto podujatia bola umocnená návštevou pani ministerky školstva, ktorá si osobne vypočula jednotlivé prezentácie a veľmi pochvalne sa vyjadrila o kvalite vedátorských projektov.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page