top of page

Kvadrantidy 2019

O tom, že januárové počasie môže byť veľmi vrtkavé (možno viac, ako to aprílové), sa tento týždeň presvedčili hvezdári z nášho Amavet klubu Pöllö.

Keďže v roku 2019 bude len málo vhodných príležitostí na pozorovanie maxím meteorických rojov, rozhodli sa hvezdári z nášho klubu využiť príležitosť a zorganizovali astrostretko s plánovaným celonočným pozorovaním hviezdnej oblohy už pri prvom januárovom roji. Kvadrantidy mali mať svoje maximum dva dni pred novom, 4. 1. ráno. Predpovedaná hodinová frekvencia 120 meteorov v maxime bola veľmi lákavá. Obavy spôsobovalo len počasie. Celý 3. január bolo ako na hojdačke. Úplne čistá obloha sa striedala so snehovými prehánkami. Na priloženom obrázku je vidieť trhajúca sa oblačnosť po poslednej snehovej prehánke, kedy sa organizátori rozhodli, že pozorovanie predsa len bude.

Účastníci sa začali schádzať pri U-čku už pred 20:00, no keďže medzitým sa obloha opäť úplne zatiahla, našli dočasné útočisko u Peťa Jánošíka, za čo mu patrí veľká a srdečná vďaka. Čas, kým sa počasie umúdri, sa rozhodli hvezdári využiť plánovaním aktivít na celý rok 2019 a pozreli si aj nejaký ten film s vesmírnou tématikou. Navrhnuté boli nasledovné možnosti ďalších astrostretiek:

21. 1. (pondelok ráno) - Zatmenie Mesiaca

2. 2. (sobota ráno) - Stretnutie Mesiaca so Saturnom

8. 3. (piatok večer) - Nový Mesiac – hľadanie Mesiaca po nove

9. 4. (utorok večer) - Astrostretko s Marsom

13. 4. (sobota večer) - Mesiac v otvorenej hviezdokope M44 (Praesepe) – sledovanie zákrytov

16. 7. (utorok večer) - Čiastočné zatmenie Mesiaca – dvojdňové prázdninové astrostretko

30. 7. (utorok večer) - Padajúce hviezdy - celonočné prázdninové astrostretko so sledovaním maxima južných δ Akvaríd a α Kaprikorníd (+ stúpajúca vetva Perzeíd).

11.11. (pondelok poobede) - Prechod planéty Merkúr cez disk Slnka

15.11. (piatok večer) - Mesiac v Blížencoch – sledovanie zákrytov (dvojdňové astrostretko)

Keďže oblačnosť nebola lepšia ani o 3:30 ráno, rozhodli sa účastníci stretnutie ukončiť a pomali sa začali rozchádzať domov.

Na záver im môžeme len zaželať, aby pri ďalších tohtoročných stretnutiach, ktoré si hvezdári naplánovali, mali lepšie pozorovacie podmienky.

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page