top of page

Záver apríla na hviezdnej oblohe


Po jarnej rovnodennosti (nastala v piatok 20. 3. 2020) sa nám noc stále viac a viac skracuje. Skracuje sa nám teda aj čas, ktorý môžeme venovať pozorovaniu nočnej oblohy. Na konci apríla je skutočne tmavá obloha už len medzi 22:30 a 4:00. Dobrou správou pre astronómov ale je, že práve záver apríla je na zaujímavé pozorovania skutočne priaznivý. A keďže väčšina ľudí-neastronómov v noci spí, jednotlivci a dvojice pod jarnou nočnou oblohou neporušia ani obmedzenia v zhromažďovaní sa, ktoré pre naše klubové Astrostretká nachystal COVID-19.


Na večernej oblohe je skutočne neprehliadnuteľná Venuša. Na konci Apríla dosiahne podľa astronomickej ročenky svoju maximálnu jasnosť -4,6 mag (Bresser udáva zdanlivú jasnosť -4,8 mag). Aj v ďalekohľade bežného astronóma-amatéra je možné pozorovať fázu Venuše, ktorá sa podobá kosáčiku Mesiaca.


Keď už bol spomenutý Mesiac, aj ten nám na konci apríla pripraví možnosť pozorovania pekného úkazu. Keďže nov nastane 23. 4., môžeme sa 23. až 27. apríla večer, po západe Slnka, pokúsiť nájsť nad západným obzorom úzky kosáčik Mesiaca po nove. Ten sa naviac bude 26. 4. na večernej oblohe míňať s Venušou.


Na rannej oblohe nám na konci apríla pripravia zaujímavé divadlo planéty Jupiter, Saturn a Mars. Celé trio sa zoradí nad juhovýchodným horizontom ešte pred východom Slnka. Na konci mesiaca vychádza Jupiter približne o 2:15, Saturn okolo 2:30 a Mars o 3:15. Slnko koncom apríla vychádza okolo 5:30.


Tí, ktorí si kvôli planétam privstanú 22. apríla, mali by si pripraviť veľa želaní – na tento čas je totiž predpovedané aj maximum meteorického roja Lyríd. Predpokladaná hodinová frekvencia je okolo 15 meteorov za hodinu (Bresser udáva 14 až 23 meteorov). Bonusom je, že pozorovanie vôbec nebude rušiť Mesiac. Ako sme už spomenuli, jeho nov nastáva 23. 4.. Starší členovia nášho klubu majú preto v týchto dňoch (alebo skôr nociach) ešte šancu “cvične“ si skúsiť aj Messierov maratón. Kvôli skracujúcim sa nociam už podmienky nebudú tak ideálne ako v čase okolo 24. 3., ale tréning robí majstra... ;-)

V úplnom závere apríla môžeme ranné pozorovanie planét spojiť so sledovaním preletov Medzinárodnej vesmírnej stanice. Ak sa predpokladaná orbita ISS nezmení, z Novej Dubnice by sa mali dať sledovať jej prelety juho - východným smerom v nasledovných časoch:

- 28. 4. 2020 (4:34 – 4:38), jas -1,5 mag

- 29. 4. 2020 (3:47 – 3:49), jas -1,2 mag

- 30. 4. 2020 (4:34 – 4:39), jas -2,8 mag

S prianím pevného zdravia a jasných nocí

Amavet klub č. 966 – Pöllö

Upozornenie – nesledujte oblohu v blízkosti Slnka, môže dôjsť k poškodeniu vášho zraku!

Zdroje obrázkov a informácií:

heavens-above.com, shmu.sk, bresser.de, Astronomická ročenka 2020, fotoarchív klubu

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
bottom of page